Wednesday, December 10, 2014

:: Wordless Wednesday # 34 ::

Views
Assalamualaikum...........Haluuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!





Sekian,Wassalam.




Tuesday, December 9, 2014

:: Kisah Si Anak Terdengar Perbualan Ibu " Sapulah Air Liur Di Kepala Abang,Baru Senang Nak Masuk" ::

Views
Assalamualaikum...............Haluuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!


Seorang cikgu wanita yang tengah asyik mengajar mata pelajaran matematik di kelas 2 Cengkerik terhenti setelah melihat telatah seorang anak muridnya. 
Dia melihat ada seorang muridnya meludah atas tangan dan mengosok-gosokkan di kepalanya. Disebabkan perasaan yang penuh curiga dan pelik, cikgu itu terus pergi ke muridnya dan bertanya.

Cikgu : Ahmad, awak ni dari tadi cikgu tengo asyik meludah atas tangan dan terus kamu sapukan ke kepala.. kenapa.?
Murid: Ermmm.. Matematik ni susah sangat la cikgu.
Cikgu: Dah tu, kenapa kamu buat macam tu pulak..?
Murid : Senang sikit nak masuk cikgu…
Cikgu : Apa maksud kamu..??? Cikgu tak faham.
Murid: Camni cikgu..semalam saya terbangun dari tidur sebab nak pergi kencing, saya lalu kat bilik parents saya.. saya terdengar suara mak saya time lalu tu.. 
Cikgu : Mak awak cakap apa..???
 Murid : Mak cakap.. ” Abang Kalo Susah Nak Masuk, Sapulah Sikit Air Liur Kat Kepala Tu..” Haa Tu sebab saya sapu air liur kat kepala saya cikgu.
 
Kesimpulannya para suami isteri perlulah berwaspada mungkin kita nampak ini sebagai gurauan tetapi ia sebenarnya sangat penting kerana anda adalah guru dirumah , segala perbuatan anda akan dilihat dan ditiru anak-anak.Dan yang paling penting sekali,kalau nak bermesra dengan pasangan,sila pastikan pintu berkunci serta cakap dengan perlahan.






Sekian,Wassalam.




Monday, November 24, 2014

:: 9 GAMBAR TERKINI ABBY ABADI BUAT HELIZA HELMI DAN ANDA TERKEJUT ::

Views
Assalamualaikum............Haluuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!


Sebut sahaja namanya , pasti ramai yang tahu akan apa yang berlaku kepadanya sepanjang tahun ini .Ibarat goreng pisang panas , namanya sentiasa mengejutkan ramai peminatnya .


Selepas bercerai dengan suami keduanya Farhan, Abby membuat perubahan yang sangat drastik ke atas dirinya .Tapi yang pastinya bukan semua wanita yang pernah bergelar artis popular terbuka untuk berubah sepertimana Abby Abadi

Seloroh abby dengan tawa kecil, dia memohon agar peminatnya sentiasa mendoakan agar dia ditemukan jodoh lelaki yang sesuai dan boleh membimbing dirinya serta anak-anak ke jalan yang diredhai Allah SWT.








Alhamdulillah, penghijrahan demi penghijrahan artis-artis Malaysia ke arah lebih baik. Semoga semuanya istiqamah :)


Sumber : Posted by 

:: 16 Termasuk Dua Bayi Terperangkap ::

Views
Assalamualaikum............Haluuuuuuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Melaka: Seramai 16 individu termasuk dua bayi dan seorang kanak-kanak terperangkap kira-kira 40 minit dalam lif di Hospital Melaka di sini, tadi.

Difahamkan dalam kejadian kira-kira jam 1.45 petang itu, terdapat 13 orang dewasa termasuk dua warga emas bersama dua bayi dan seorang kanak-kanak di dalam lif berkenaan yang terhenti di antara tingkat dua dan tingkat tiga hospital terbabit.

Kejadian mengakibatkan, tiga daripada mereka termasuk dua wanita sesak nafas manakala, kedua-dua bayi berkenaan menangis akibat kepanasan sebelum semua mereka berjaya dibawa keluar dengan bantuan orang ramai.



Ketua Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Ayer Keroh Pegawai Bomba Kanan II Hairulnizam Ridhuan berkata, pihaknya menerima panggilan kejadian jam 2.12 petang.

"Seramai enam anggota bersama sebuah jentera ke lokasi dan tiba jam 2.25 petang, namun sebaik tiba semua mangsa sudah dikeluarkan kira-kira lima minit sebelum itu.

"Mangsa dipercayai berjaya keluar selepas seorang anggota keselamatan mengumpil pintu lif menggunakan batang kayu penyapu," katanya di sini.

Sumber : Harian Metro



Sekian,Wassalam.



Thursday, November 20, 2014

:: Spontaneous Thursday # 22 ::

Views
Assalamualaikum......Haluuuuu,Cik Ross in the blog!!!


Doa yang terbaik adalah doa yang dirahsiakan tanpa sesiapa pun tahu kecuali Allah.




Sekian,Wassalam.



:: Segmen Blogwalking Sampai Penat ::

Views
Assalamualaikum.....Haluuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Hari ni Saya nak bersegmen pulak.Mood rajin join segmen dah datang!!!Hehehe


Klik Banner Untuk Join


Mari kita ramai2 memenatkan tuan blogger ni.Hahahahaha :P


Sekian,Wassalam.



Wednesday, November 19, 2014

:: Wordless Wednesday # 33 ::

Views
Assalamualaikum..............Haluuuuuu,Cik Ross in the blog!!!


Sekian,Wassalam.



:: Shahir AF Dah Kahwin??? ::

Views
Assalamualaikum.............Haluuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Siyes,bila tengok gambar ni...memang confirm!!! Confirm !!!!

Oleh Raja Faraa. Kredit Facecook Shahir dan foto Pengantin Baru Ida & Din.

Kecoh di Facebook semalam dengan satu foto perkahwinan yang dimuat naik oleh Shahir di laman Facebook peribadinya (nama akaun peribadinya terpaksa kami rahsiakan) dan wajah 'pengantin perempuan' telah dikaburkan. Ada yang membuat andaian, Shahir, Juara Akademi Fantasia ke-8 ini telah berkahwin secara senyap-senyap. Rupa-rupanya pelanduk dua serupa saja.

Kami telah menemui foto sebenar yang dimuat naik oleh pasangan pengantin Ida dan Din. Menurut warga Internet di Facebook, gambar tersebut sudah beberapa kali trending dan ramai yang tertipu dan menyangkakan Shahir telah melangsungkan majlis perkahwinan tanpa menjemput peminat dan media.

Hahahaha...saya pun tertipu jugak!!huhuhuhuu


Sekian,Wassalam.



Sumber : Era.fm


Tuesday, November 18, 2014

:: Isteri Eizlan Yusof Fail Pengesahan Lafaz Cerai ::

Views
Assalamualaikum.......Haluuuuuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Agak lama jugak tidak mendengar cerita tentang pelakon yang boleh dikatogerikan dalam golongan kacak ini,Datuk Eizlan Yusof.

Dan terkejut juga apabila membaca berita tentang perceraian dia dan isteri ini.Rumahtangga mereka sangat low profile.Tiba-tiba dikhabarkan bercerai.Alahaiiii,sedihnya.

Tapi,nak buat macam mana kalau itu telah tertulis.Jodoh mereka tidak panjang.



KUALA LUMPUR - Isteri kepada pelakon kacak, Datuk Eizlan Yusof, Datin Vie Santie Harun memfailkan permohonan pengesahan lafaz cerai di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini, hari ini.

Vie Santie, 28, selaku plaintif memfailkan permohonan pengesahan lafaz cerai mengikut Seksyen 57 Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Negeri Selangor 2003.

Semasa sebutan kes itu dihadapan Hakim Syarie Shaiful Azli Jamaludin, Peguam Syarie Syamimi Ab Rahman yang mewakili plaintif memaklumkan bahawa pihaknya telah memfailkan tiga keterangan saksi plaintif.

"Terdapat juga beberapa permohonan lain yang berkaitan dengan perkahwinan ini sedang dibincangkan dengan defendan untuk diselesaikan," katanya.

Sehubungan itu peguam itu memohon penangguhan perbicaraan kes itu kerana  saksi-saksi plaintif yang sepatutnya memberi keterangan tidak dapat hadir.

Pada prosiding itu, pasangan itu juga tidak hadir dan berada di luar kawasan.

Eizlan atau nama sebenarnya Idris Md Yusof, 44, selaku defendan tidak diwakili peguam.

Sehubungan itu mahkamah menetapkan 13 Januari tahun depan untuk menyambung semula perbicaraan dan meminta pihak-pihak hadir bersama saksi.

Eizlan yang juga merupakan penerbit eksekutif dan ahli pernigaan itu bernikah dengan Vie Santie pada 7 Julai 2007.

Hasil perkahwinan, mereka dikurniakan  tiga cahaya mata Vie Zaara; Zareef Yusof dan Vie Zaalia berusia antara satu hingga lima tahun.



Sumber : SinarHarian



Sekian,Wassalam.



Sunday, November 16, 2014

:: Datuk A Rahman Hassan, Bakal Kahwin Pelakon Hujung Tahun Ini ::

Views
Assalamualaikum......Haluuuuuu,Cik Ross in the blog!!!


Sumber: Media Hiburan Online

Penyanyi era 60-an, Datuk A Rahman Hassan dan pelakon, Fadilah Mansor akan melangsungkan perkahwinan pada hujung tahun ini.

Memetik laporan sebuah media, kedua-duanya pasangan itu mula berkenalan ketika bertemu di sebuah majlis anugerah beberapa bulan lalu.

“Apa yang saya boleh kongsi kalau umur dah macam ini, kalau canang-canang sangat seganlah nanti orang kata over (keterlaluan) pula.

“Jadi saya ikut saja perancangan abang (A Rahman). Dia tak nak bising-bising dulu sampailah kami betul-betul sedia untuk berkongsi nanti,” ujar Fadilah yang enggan mengulas lanjut mengenai majlis perkahwinan mereka kerana menghormati permintaan bakal suaminya.

Untuk rekod, Fadilah merupakan seorang ibu tunggal selepas bercerai dengan bekas suaminya, pengarah filem veteran, Ahmad Ibrahim atau Mat London.

Manakala A Rahman pula kematian isteri, Datin Azizah Mohamad pada 26 April tahun lalu akibat penyakit kanser.


p/s : semoga mereka bahagia..

Sekian,Wassalam.




Monday, November 3, 2014

:: Bloglist Belog Rossmerahjingga 2014 ::

Views
Assalamualaikum.....Haluuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Dah lama rasanya tak update bloglist saya ni.

So,dengan kerajinan yang ada ni...rasanya elok la saya buat bloglist baru sempena hari lahir saya yang bakal tiba pada bula Disember akan datang.

Cara nak join bloglist saya ni senang je.

1-  TIADA PAKSAAN untuk korang untuk jadi follower blog saya ni.

2-   COPY PASTE banner di bawah ni


3-   BUAT entri " SAYA NAK JOIN BLOGLIST BELOG ROSSMERAHJINGGA 2014".

4-   Dalam entri tu korang hanya bagitahu :-

       a. NAMA BLOG korang ( sertakan link sekali )
       b. BULAN KELAHIRAN korang. ( Januari / Februari / dll )

5-   BAGI link entri yang tu dalam kotak komen di bawah entri ni ye.

DONE!!!

# TARIKH TUTUP PENYERTAAN - 21hb.DISEMBER.2014 @ Jam 12.00malam.


Tujuan saya buat segmen ni adalah untuk berkenalan dengan blogger2 yang lama atau yang baru dan merapatkan silaturrahim antara blogger2 semua.

Sambil2 tu kita boleh naikkan trafik blog kita dan menambah follower.Kan...kan...kannnn??

Suka tak???Suka tak???Hehehehe.( Gila la kalau tak suka!hahaha )

Untuk korang yang join segmen saya ni,secara automatik blog korang akan saya letakkan di dalam bloglist saya yang terbaru!




p/s- Ini adalah entri melekat,sila scroll ke bawah untuk entri yang baru.Terima kasih.



Sekian,Wassalam.


:: Lepas Ni,Ais Kiub Kena Ada Sijil Halal Jugak! ::

Views
Assalamualaikum.......Haluuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Morning Malaysia...

Selamat hari Isnin.Selamat mulakan kerja...Mulakan dengan Bismillah dan senyuman.Tenangkan hati dan lapangkan minda.InsyaAllah anda akan kerja dalam keadaan yang seronok dan diberkati Allah ( dah macam Dr.Fazilah Kamsah pulak i ni...hehehe )

Pagi ni saya terbaca 1 artikel di Sinar Harian tentang "Mengapa ais kiub tiada sijil halal".

Kebersihan pembuatan ais kiub mula dibangkitkan pengguna Islam.


SHAH ALAM - Khamis lalu, sebuah kilang ais di Pulau Pinang diarah tutup selepas didapati beroperasi dalam keadaan kotor dan tidak mematuhi standard kesihatan yang ditetapkan.

Ia bukan sesuatu yang mengejutkan kerana sama ada sedar atau tidak, kebanyakan syarikat pengeluar  ais batu kiub tidak mempunyai sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Sijil halal bukan hanya untuk menentukan sama ada makanan atau minuman mengandungi bahan yang dilarang dalam Islam tetapi ia juga untuk mengukur tahap kebersihan sesuatu makanan.

Ini termasuk status air yang digunakan, dari sumber mana ia diambil dan sama ada air tersebut diproses terlebih dahulu?

Sudah pasti, sijil halal adalah senjata utama bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku seperti penggunaan air kotor yang boleh mengundang pelbagai penyakit.


Bila selesai baca,ada betul jugak.Kenapa dan mengapa ais kiub tiada sijil halal daripada pihak JAKIM.

Harap,lepas ni pihak JAKIM akan pertimbangkan untuk mengeluarkan sijil halal bagi ais kiub pulak.


Sekian,Wassalam.




Sunday, November 2, 2014

:: 6 Sebab Bentuk Payudara Berubah ::

Views
Assalamualaikum.......Haluuuuuu,Cik Ross in the blog!!!


Payudara merupakan bahagian tubuh yang paling wanita suka. Mengikut kajian, 50% 

wanita mempunyai saiz payudara normal dan selebihnya samada terlalu besar dan terlalu 

kecil. Tapi tahukah anda wahai wanita ada beberapa perkara yang menyebabkan bentuk 

payudara anda berubah? teruskan bacaan anda.


- Dari En.Google -


Faktor Usia


Walaupun anda memakai bra yang betul pada usia muda, jangan sangka bahawa 

bentuk payudara anda akan kekal cantik hingga ke tua. 



Kehamilan


Ketika hamil payudara akan mengalami perubahan dalam ukurannya. Sebahagian dari 

perubahahan ini akan menjadi kekal.



Haid


Ketika haid, ukuran payudara akan sedikit berubah. Ianya termasuk juga dengan 

perubahan bentuk puting. Oleh itu, jangan takut dan khuatir.



Keturunan


Keturunan juga menjadi penyebab bentuk payudara berubah. Ada keluarga yang 

asalnya mempunyai payudara besar dan juga sebaliknya.



Bersenam



Jangan ingat bersenam tidak mendatangkan sebarang perubahan pada payudara. Ianya 

mengubah bentuk payudara secara anda tidak sedar. Oleh yang demikian, anda perlu 

pelajari senaman untuk menegangkan payudara anda.



Makanan


Seperti biasa, akhir sekali adalah makanan. Makan makanan yang mengandungi zat 

yang tertentu agar mampu memberikan saiz payudara idaman anda.



Sekian,Wassalam.


Sumber :  http://info.sukacuka.com/

:: Wahai Suami,Hormatilah Isteri Anda ::

Views
Assalamualaikum...........Haluuuuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Entri ni bukan hanya untuk bacaan orang yang sudah berumahtangga sahaja.Tapi untuk mereka yang bujang dan bakal mendirikan rumahtangga.Kiranya sesuai untuk bacaan semua la.Haaaa,kanak2 aje tak sesuai nak baca sebab belum memahami maksud rumahtangga. ( Ye ke?? )

Wahai para suami,anda sebagai ketua keluarga memang mempunyai kuasa besar dalam rumahtangga.Tapi itu tak bermakna anda boleh membuat apa sahaja yang anda suka kepada isteri atau ahli keluarga yang lain.

Seharusnya rasa hormat-menghormati perlu ada kepada setiap pasangan.

Anda boleh marah atau menegur pasangan anda.Tetapi,janganlah sehingga mendatangkan aib kepadanya.Atau kemarahan anda itu dilepaskan dalam suasana yang tidak sesuai.

- Dari En.Google -

Contohnya,di hadapan anak2 atau di khalayak ramai.Ia boleh mendatangkan aib dan malu kepada pasangan.

Marahlah dalam bahasa yang paling lembut ( lebihkan kepada teguran yang membina ).Dan bukan cacian atau perkataan yang kasar sehingga mengguris perasaan.

- Gambar dari En.Google -


Bila anda dalam perasaan marah,syaitan sangat suka.( Boleh la korang bersahabat baik!!Huhu )

- Dari En.Google -

Fikirkanlah,jika anda ditempat itu.Apa yang akan anda rasa?


Sekian,Wassalam.



p/s-masing2 ada ego.


Monday, October 27, 2014

:: Mati Tak Mengenal Usia ::

Views
Assalamualaikum......Haluuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Selepas maghrib semalam,saya dapat berita tentang kematian jiran terdekat satu taman perumahan ini akibat jangkitan kuman dalam perut.

Malamnya pulak dapat berita kematian opah buah hati pengarang jantung ( a.k.a bakal opah mertua i la kononnya ).

Dan petang tadi,lepas habis kelas dapat berita jiran setaman lain lorong meninggal dunia.

Ya Allah,sesungguhnya daripada Engkau kami datang dan kepada Engkau kami kembali.

Kematian tidak mengenal usia.Tidak mengenal kesihatan tubuh badan manusia.Apabila DIA ingin 'mengambil' semula hakNya.DIA akan 'ambil'..

Seharusnya kita sebagai manusia yang lemah dan tiada kuasa,haruslah senantiasa sedia dan insaf tentang kematian.

Sediakan 'bekalan' yang secukupnya untuk kita bawa apabila mati nanti.




Sekian,Wassalam.




p/s-selalu berdoa agar dimatikan dalam 'husnul khatimah'





Saturday, October 25, 2014

:: Kehidupan Tak Selalu Bahagia ::

Views
Assalamualaikum......Haluuuuuu Cik Ross in the blog!!!

Update lagi....

Ilham datang lepas solat Maghrib.Alhamdulillah....( nampak tak??nampak tak??Boleh dijadikan calon isteri dan menantu yang baik ni..hehe.Getik pulak rasa!!Hahaha )

Lumrah alam dan kehidupan kita sebagai makhluk ciptaanNya,kita haruslah senantiasa beringat tentang kehidupan yang tak selalunya bahagia dan gembira seperti yang kita impikan dan harapkan.


- gambar dari En.Google-


Ada ketika,Allah akan datangkan ujian dan dugaan kepada kita dengan pelbagai dan bermacam-macam jenis ujian itu.Ajal,maut,rezeki,jodoh,pertemuan dan perpisahan...semuanya atas kehendakNya.

Tapi,kita harus ingat.DIA menguji dengan apa yang kita mampu tempuh.Walaupun pada kita ia sangat2 la berat dan rasa seperti tidak mampu untuk menanggungnya.

- Sumber daripada En.Google -


Dan setiap ujian dan dugaan itu ada hikmahnya yang tersembunyi tanpa kita mengetahui sebab dan musababnya.

Kita harus yakin dengan ALLAH dan terus berdoa meminta pertolongan daripadaNya.

Sesungguhnya,ketika dilanda kesusahan inilah yang akan membuatkan kita semakin dekat dan ingat kepadaNya.

Sebagai umat Islam,percaya kepada Qada' dan Qadar.

- Sumber daripada En.Google -

Sekian,Wassalam.






p/s-peringatan untuk diri sendiri.




Thursday, October 23, 2014

:: Cheesekut Versi Saya ::

Views
Assalamualaikum.......Haluuuuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Dah baca tajuk entri tu??

Sedap tak??Sedap tak???

Nak resepi tak???


Hasil yang saya buat tadi


Ni dia resepinya :-

250gm Cream Cheese ( saya pakai brand Tatura )

1/2 tin susu pekat manis

1 paket Biskut Creaker ( saya pakai brand Julie's )

Nestum ( Untuk lapiskan biskut )

Susu segar ( untuk celup biskut je.Dalam 1 @ 2 cawan )

Milo ( nak tabur di atas cheesekut nanti )

Cara membuatnya :-

1.  Cream Cheese mix sehingga sebati.

2.  Masukkan susu pekat manis mix sehingga sebati dengan cream cheese tadi.

3.  Celup biskut dalam susu segar sehingga penuh bekas ( guna bekas 4 segi )

4.  Lapis dengan cream cheese.

5.  Tabur nestum.

6.  Ulang no 3 , 4 dan 5

7.  Sapu cream cheese di atas ( penutup ) , tabur nestum dan milo.

8.  Simpan dalam peti sejuk 1 jam.

9.  Siap untuk di makan!!!


Selamat mencuba.

Sekian,Wassalam.







:: Jeruk Asam Boi ::

Views
Assalamualaikum.............Cik Ross in the house!!!

Selamat pagi...

Lama tak update.Malas sebenarnya ( terus-terang adalah lebih baik.kikikiki )

Ok,hari ni nak update pasal resepi lagi. ( dah ala2 chef pulak aku ni...hahaahaha )

Sekarang ni,fenomena jeruk asam boi melanda di ruang facebook.Betul tak?So,saya pun termasuk la dalam golongan mereka itu.

Setiap hari bila online dan on fb,akan nampak gambar pasal jeruk asam boi sahaja.( tergugat iman kak nokksss!!Huhuhu ..)Ni dok taip ni pun dah kecur air liur ni.Camne??huhuhuhu...

Resepi dia sangat2 senang la.....Kecuali untuk mereka yang pemalas,memang akan rasa susah.Hehehe..

Bahan2 :-

Buah epal / mangga / jambu ( semalam saya buat epal dan oren sunkist )

Beberapa biji asam boi

Gula kasar ( saya letak 2 sudu makan )

Sedikit garam

Cili padi ( sapa yang suka pedas laaaa )

Cara buat :-

Campur semua bahan dalam 1 bekas dan gaulkan.

Simpan dalam peti ais untuk 3-4 jam.

Siap di makan...!!!

Ni la rupa jeruk yang saya buat semalam.


Selamat mencuba!!!


Sekian,wassalam.





Tuesday, October 7, 2014

:: Resepi Kek Kukus Asam Lapis Versi Saya ::

Views
Assalamualaikum......Haluuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Salam Aidiladha.Masih tidak terlewat untuk saya ucapkan rasanya ye.

Hari ni nak share resepi dengan korang semua.

Dah lama tak de update entri.So,hari ni ada sedikit kelapangan untuk update blog.

Resepi ni adalah....Jeng3...

Kek Kukus Asam Lapis






Sekian,Wassalam.



Tuesday, September 16, 2014

:: Selamat Hari Malaysia ::

Views
Assalamualaikum.....Cik Ross in the blog!!!





- Google dan hari Malaysia -



Selamat hari Malaysia.

Selamat menikmati cuti umum ini.

Sekian,Wassalam.




Tuesday, August 26, 2014

:: Gempar!!! 'Pengantin' Separuh Bogel ::

Views
Assalamualaikum......Haluuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Foto yang menjadi viral dikongsi melalui Facebook dan WhatsApp​


IPOH - Pengguna jalan raya gempar apabila melihat sepasang kekasih berpakaian pengantin melintas dalam keadaan separuh bogel di Jalan Sultan Yussuf di sini, pagi ini.

Dalam kejadian itu, dilihat wanita berkenaan dalam pakaian berbikini putih dengan memakai kain layah (veil) manakala pasangannya hanya memakai seluar panjang tanpa baju.

Keadaan pasangan pelik itu menjadi perhatian kepada beberapa pengguna jalan raya yang berhenti melihat pasangan itu melakukan penggambaran.

Malah, gambar pasangan itu telah mula menjadi viral di aplikasi Whatsapp dan Facebook.

Seorang pengawal yang enggan dikenali berkata, dia terkejut melihat pasangan itu berjalan tanpa segan silu di jalan yang sesak dengan pelbagai kenderaan berikutan ia waktu puncak.

Menurutnya, pasangan itu mula disedari berada di kawasan itu kira-kira jam 9 pagi.

"Mereka tidak lama berada di kawasan ini, hanya sekitar lima hingga 10 minit. Walaupun sekejap, ia mengundang perhatian kepada pemandu dan pekerja di kawasan sekitar," katanya.



Sumber : http://www.sinarharian.com.my/


Sekian,Wassalam.



Friday, August 22, 2014

:: Kriteria Perempuan Sexy Dimata Lelaki ::

Views
Assalamualaikum.....Haluuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Mataharinews.com - Perempuan adalah mahluk yang indah, lelaki mengagumi mereka terutama dari sisi penampilan atau fisiknya, yang membuat lelaki tertarik untuk mendekati bahkan mengajak untuk serius berpacaran ataupun menikah.


Ada beberapa kriteria sexy menurut para lelaki, yang dilihat dari berbagai segi, diantaranya:
1. Badan langsing dan sexy.
Perempuan berbadan langsing dan sexy paling mudah menarik hati pria, mereka tidak perlu berdandan tebal untuk menarik simpati lelaki, cukup dengan memamerkan body sexy mereka, membuat lelaki terpesona dan terbayang-bayang. Oleh karena itu perempuan sangat peduli dengan pola makan mereka dan melakukan diet atau olah raga yang teratur untuk menjaga bentuk tubuh indah mereka.
2. Muka yang cantik dan ayu.
Beberapa lelaki melihat wanita dari kriteria bentuk wajah, baik type oval, bulat atau persegi, dan beberapa bagian wajah wanita yang sangat disukai pria, diantaranya mata yang indah, hidung mancung, bibir yang merekah dan dagu wanita yang runcing. Wanita kadang hanya cukup melemparkan senyuman dan lirikan mata tajam saja untuk menjerat lelaki.
3. Suara sexy.
Tidak hanya suara penyanyi wanita seperti celine dion, rossa atau kris dayanti yang membuat para lelaki terpesona, wanita biasa juga mudah untuk menarik perhatian pria, dengan suara yang manja dan mesra bisa membuat lelaki mabuk kepayang.
4. Rambut yang indah.
Beberapa lelaki lebih menyukai wanita berambut panjang dan hitam, mereka menganggap perempuan sexy adalah yang menjaga mahkotanya, ada beberapa pula yang menyukai wanita berambut pendek dan modis, atau dengan berbagai warna rambut yang membuat wanita selalu kelihatan modern, cantik dan segar.
5. Kulit yang lembut.
Perempuan dengan kulit putih akan nampak apik dengan busana apapun, tetapi tidak semua pria menyukai wanita berkulit putih, ada beberapa lelaki yang lebih menyukai perempuan berkulit gelap dan eksotik.
6. Kaki yang Indah.
Lelaki tidak luput pula menyukai perempuan dengan kaki yang indah dan terawat, tidak hanya para peragawati saja, tetapi wanita dengan kaki kecil, ataupun sedang bisa memikat lelaki apalagi apabila dipadu dengan busana yang sesuai dengan postur tubuh mereka.
7. Payudara yang indah.
Payudara wanita adalah hal yang paling disukai pria, tidak heran bila banyak wanita yang melakukan perawatan payudara dengan datang ke salon kecantikan atau melakukan operasi payudara untuk menyenangkan hati pasangan mereka atau menarik perhatian mata lelaki. Sebagian besar wanita melakukan operasi payudara untuk menarik simpati lelaki.
8. Kaca mata.
Ada pula lelaki yang menyukai wanita dari kaca mata yang dipakai, wanita berkaca mata minus dianggap wanita cerdas dan sexy, ada pula yang melihat style atau gaya wanita dengan kacamata hitam dengan berbagai model yang nampak apik dan sesuai dengan wajah mereka. (la/dari berbagi sumber)

Sumber copy paste : http://www.mataharinews.com/


Saturday, June 21, 2014

:: Menghadapi Fenomena El Nino ::

Views
Assalamualaikum.....Haluuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Cuaca Panas - Nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia

Sudah beberapa hari cuaca begitu panas luarbiasa. Kemungkinan besar fenomena El-Nino yang dijangkakan berlaku telah bermula. Oleh itu kita perlulah bersiap sedia untuk menghadapi satu lagi cabaran dan dugaan yang belum pasti seteruk manakah nanti kesannya. 



Sehubungan dengan itu, Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengeluarkan satu nasihat kesihatan bagi memberi amaran dan panduan awal untuk kita menjaga kesihatan disepanjang cuaca panas yang akan melanda ini. Semoga ianya dapat dijadikan rujukan untuk kita menjaga kesihatan diri. 

Cuaca Panas : Nasihat Kesihatan Kepada Orang Ramai

Cuaca panas memberi tekanan fizikal kepada tubuh manusia. Kesan terhadap kesihatan boleh jadi dari tahap sederhana (mild) kepada yang boleh menyebabkan maut contohnya akibat strok haba.

Semua orang berisiko menjadi mangsa cuaca panas. Walau bagaimanapun, terdapat kumpulan yang lebih berisiko:

Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal di luar seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, polis dan lain-lain.
Orang dewasa (berumur 40 tahun ke atas mempunyai risiko 10 kali ganda berbanding dengan mereka yang lebih muda).
Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah.
Penghidap penyakit sistem pernafasan.
Penghidap penyakit darah tinggi, jantung, kencing manis dan penyakit kelenjar tiroid.
Risiko bertambah jika mereka memakai pakaian yang tebal dan ketat yang menghalang haba keluar daripada penyejatan/ pengeringan peluh.

Gejala cuaca panas melampau adalah :

Sakit kepala.
Keletihan.
Lemah tumpuan/Pening.
Lemah otot–otot atau kekejangan.
Mual dan muntah.
Keadaan yang terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi (kekeringan), kekeliruan dan tidak sedarkan diri (koma).

Cara mencegah atau mengurangkan kesan terhadap kesihatan akibat cuaca panas melampau:

Anda Perlu :

Minum air kosong dengan banyak tanpa mengira tahap aktiviti fizikal yang anda lakukan.
Jangan tunggu sehingga anda dahaga.
Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.



Sejauh yang mana yang boleh, anda perlu berada di dalam rumah/bangunan.
Hadkan aktiviti luar.
Kerap berehat.
Mandi atau gunakan kipas angin untuk menyejukkan tubuh badan anda.
Pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang dan longgar.
Pakai topi atau payung yang besar.



Elakkan:

Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.Membiarkan seseorang di dalam kereta yang tertutup.Bersenam dalam cuaca panas.

Jika anda mempunyai tanda-tanda masalah berkaitan dengan suhu panas, ingat tip-tip di bawah ini;

Keluar dari kawasan yang panas.
Tanggalkan pakaian yang ketat.
Letakkan kain yang basah dan sejuk pada badan.
Gunakan kipas untuk sejukkan badan.
Minum air setiap 15 minit.
Dapatkan bantuan jika keadaan tidak dapat dikawal.


Sekian,Wassalam.



Thursday, June 19, 2014

:: Spontaneous Thursday # 21 ::

Views
Assalamualaikum.....Haluuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Sebahagianya kita,segembiranya kita,sekaya mana pun kita...Kehidupan kita tidak akan diberkati Allah jika tiada doa dan restu ibubapa mengiringi setiap langkah kehidupan kita.

Sekian,Wassalam.



Friday, June 13, 2014

:: Daun Kari Pun Ada Khasiatnya ::

Views
Assalamualaikum.....Haluuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Rupanya daun kari pun ada khasiatnya.Bukan hanya untuk mewangikan masakan sahaja.



Khasiat Kari 

1. Penawar cirit birit dan buasir

- Daun kari boleh dijadikan tonik herba untuk menguatkan perut dan meningkatkan keupayaannya serta mengatasi masalah penghadaman. Ia juga boleh digunakan sebagai laksatif (julap) lemah untuk mengatasi masalah sembelit. Jus daun kari yang dicampur dengan madu juga dapat menjadi penawar cirit birit dan buasir.

2. Loya dan pening

- Jus daunnya yang segar dicampur dengan jus limau nipis digunakan untuk mengatasi masalah loya dan pening . Caranya dengan mencampurkan satu sudu teh jus daun kari dan satu sudu teh jus limau nipis. Daun kari juga berkesan dalam mengatasi masalah haid dan penyakit gonorea (gonorrhea), menghilangkan rasa loya dan pening-pening lalat bagi wanita mengandung.

3. Diabetes

- Rebus kulit batangnya yang kering dan minum airnya. Boleh mengawal diabetes. Amalan memakan 10 helai daunnya setiap hari selama 3 bulan dikatakan dapat mencegah kencing manis yang disebabkan oleh keturunan dan kegemukan.

4. Agar rambut panjang dan sihat

-Campurkan satu sudu makan minyak kelapa dengan segenggam daun kari. Masakkan ia sehingga hangus. Setelah sejuk gunakan ia sebagai tonik rambut untuk menghitamkan rambut dan mencegah uban.

5. Merawat gigitan serangga dan haiwan berbisa

- Buahnya dimasak dengan minyak kelapa hingga hitam. Hancurkan dan tampal ke tempat gigitan haiwan berbisa.

6. Lebam dan bengkak

- Daunnya dihancurkan dan dijadikan pes untuk ditampal pada bahagian yang lebam dan bengkak itu.

7. Kecantikan dan kesihatan diri

- Amalkan minum air rebusan daun, akar, kulit kayu, batang dan bunga kari.




Sumber : Bernama Radio24


Sekian,Wassalam.



:: Tak Mau Tulis Banyak2 ::

Views
Assalamualaikum....Haluuuuu,Cik Ross in the blog!!!


Fikir2kan,selamat beramal....

Sekian,Wassalam.





Thursday, June 12, 2014

:: Abby Dapat Nota Terbuka Daripada Kak Fauziah Samad ::

Views
Assalamualaikum.....Haluuuuuuuu Cik Ross in the blog!!!

Baru je lepas baca entri kak Gee Samad.Memang sangat ikhlas nota yang Kak Gee tulis untuk Abby Abadi tu.



Kalau korang nak tahu isi nota yang Kak Gee tulis untuk Abby seperti berikut :-

Assalammualaikum Arbakyah.

Maaf jika nota ini Kjee tulis secara terbuka. Kjee lebih suka berterus terang dan telus.

Sejak Arbakyah (nama arwah Bonda Kjee pun Arbakyah tapi dalam IC, Bakyah jer), berubah haluan menjadi seorang Muslimah yang cukup disenangi mata memandang, Kjee selalu mengikuti perkembanganmu.

Walaupun seringkali hati ini terguris dengan kelancanganmu berbicara mengikut hati dan perasaan bukan akal yang dianugerah Allah swt, namun itu hak awak sebagai seorang manusia.

Apapun Arbakyah, Kjee terpanggil menulis nota ini kerana sudah lama mengenali keluargamu, ibumu Kak Hasnah serta kakakmu yang Kjee dah lupa namanya.

Kalau dulu, awak muncul di media massa kerana keterujaanmu menepis segala yang di sekelilingmu, sejak dua menjak ini muncullah pulak kisah rumahtangga awak yang gagal buat kali ketiga.

Umum tidak tahu apa yang menyebabkan awak bercerai dengan suami pertama dulu. Tapi ramai masih tak lupa adegan depan Pasaraya Carrefour dulu dimana awak 'menghangkut satu lori' wartawan media cetak dan jugak elektronik, untuk menyerang suami kedua awak Norman Hakim.

Kini, episod budak Farhan pulak. Sama-sama saling tuduh menuduh sehinggakan cakaran mesra kucing kini dijadikan lawak oleh ramai insan di alam maya.



Langit tak selalunya cerah. Sebagai wanita, kita selalu memohon agar biarlah rumahtangga kita panas sampai ke petang. Jodoh, pertemuan, ajal dan maut di tangan Allah swt.

Walaupun jodoh tidak berpanjangan, seharusnya sebagai wanita, yang sudah dua kali berkahwin sebelum ini, awak harus tahu cara-cara nak handle budak hingusan seperti Farhan. Jangan sebelum kahwin diwar-warkan budak yang baru berusia 24 tahun ketika itu, seorang yang cukup matang. Alahai, dalam masa dua minggu dah tahu budak itu dah cukup matang. Apa-apa jerlah.

Tetapi setelah jodoh tidak panjang, sepantas kilat diwar-warkan budak itu sebenarnya belum cukup matang untuk mengemudi sebuah rumahtangga!

Dah tau budak tu masih hingusan, sepatutnya Arbakyah bimbing dia jadi seorang suami yang matang! Bukan cara mengherdik seperti seorang ibu yang herdik anaknya! Anak kandung pun boleh lari tinggalkan rumah kalau dicakar hingga berdarah oleh ibunya! Wallahualam.

Kjee mohon Arbakyah duduk semeja dengan rakan karib awak, Shasha Saidin. Contohi cara Shasha menangani masalah rumahtangganya. Walaupun tidak bertudung litup seperti awak, namun cara Shasha rasanya lebih Islamik dan sopan bagi seorang Muslimah! Kjee pernah menulis mengenai Shasha di SINI.

Sudahlah Arbakyah. Tak payah bukak lagi pekung rumahtangga awak. Dia bagi kenyataan, awak balas. Dia kan budak hingusan. Melatah ikut naluri anak muda. Tapi awak yang sepatutnya lebih matang sebab sudah tiga kali berkahwin, tak perlu melatah!

Do not wash dirty linen in public!

Apapun cara awak pertahankan diri awak, your haters tetap tidak menyebelahi awak! Walaupun mereka jugak tidak mahu menyebelahi Farhan, namun jauh di sudut hati mereka, mereka tetap lebih mengasihani budak muda tersebut.

Alangkah elok dari mula lagi awak kata sebegini :"Jodoh kami hanya setakat ini. Harap-harap selepas ini saya tidak mengulangi apa jua kesilapan yang saya buat sebelum ini." Noktah!



Sumber : Fauziah Samad


Sekian,Wassalam.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...