Sunday, October 28, 2012

:: JANGAN Dipukul Anak Kecil Yang Menangis ::

Views

Assalamualaikum...............Haluuuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!Baginda Rasulullah s.a.w. bersabda :

Janganlah kamu pukul anak-anak kamu di sebabkan mereka menangis dalam masa setahun. Kerana pada empat bulan pertama kelahiran nya Ia bersyahadat LAA ILAAHA ILLALLAH. Pada empat bulan kedua pula ia berselawat ke atas Nabi s.a.w. Dan pada empat bulan seterus nya pula ia mendoakan kedua ayah bonda nya.
( H.R. Abdullah Ibnu
Umar r.a. ).

Baginda Rasulullah s.a.w. menjelaskan bahawa tangisan anak di waktu kecil pada bulan pertama adalah tanda ia bertauhid kepada Tuhan Nya dan empat bulan kedua pula ia membacakan selawat kepada Nabi nya dan empat bulan seterus nya ia memohon istighfar untuk kedua ayah bonda nya.


Bersabda Baginda Rasulullah s.a.w. :

Anak-anak sebelum sampai ia baligh maka apa-apa yang di perbuat nya daripada kebaikan maka di tuliskan untuk nya dan kedua ibu bapa nya.
Dan apa yang di perbuat nya daripada kejahatan maka tiadalah di tulis untuk nya dan tidak pula di tulis untuk kedua ibu bapa nya.
Apabila ia telah baligh maka berlakulah yang di tulis itu atasnya ia itu segala amal baik atau buruk nya.
( H.R.Imam Anas bin Malik r.a.)

Harap dapat la terap kan kesabaran yang lebih untuk mendidik anak-anak. 
 
*Sekadar share untuk ingatan bersama.
 
 
 
Wassalam.
 
 

2 comments:

Cik Aya said...

sharing yg bagus..manfaat untuk sume

NISA KHAIRI said...

Betul tu, kesabaran mendidik anak sangat mencabar..apa pun bila dh besar sket tak bermakna x boleh pukul, boleh utk mendidik tp bukan lepas geram..huhuhu..cth, anak tak solat boleh balun, anak sepak orang boleh balun, anak carut kat org boleh sepak dia..eh cili mulut dia..eh buat apa yg patut..hehee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...