Sunday, October 28, 2012

:: JANGAN Dipukul Anak Kecil Yang Menangis ::

Views

Assalamualaikum...............Haluuuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!



Baginda Rasulullah s.a.w. bersabda :

Janganlah kamu pukul anak-anak kamu di sebabkan mereka menangis dalam masa setahun. Kerana pada empat bulan pertama kelahiran nya Ia bersyahadat LAA ILAAHA ILLALLAH. Pada empat bulan kedua pula ia berselawat ke atas Nabi s.a.w. Dan pada empat bulan seterus nya pula ia mendoakan kedua ayah bonda nya.
( H.R. Abdullah Ibnu
Umar r.a. ).

Baginda Rasulullah s.a.w. menjelaskan bahawa tangisan anak di waktu kecil pada bulan pertama adalah tanda ia bertauhid kepada Tuhan Nya dan empat bulan kedua pula ia membacakan selawat kepada Nabi nya dan empat bulan seterus nya ia memohon istighfar untuk kedua ayah bonda nya.


Bersabda Baginda Rasulullah s.a.w. :

Anak-anak sebelum sampai ia baligh maka apa-apa yang di perbuat nya daripada kebaikan maka di tuliskan untuk nya dan kedua ibu bapa nya.
Dan apa yang di perbuat nya daripada kejahatan maka tiadalah di tulis untuk nya dan tidak pula di tulis untuk kedua ibu bapa nya.
Apabila ia telah baligh maka berlakulah yang di tulis itu atasnya ia itu segala amal baik atau buruk nya.
( H.R.Imam Anas bin Malik r.a.)

Harap dapat la terap kan kesabaran yang lebih untuk mendidik anak-anak. 
 
*Sekadar share untuk ingatan bersama.
 
 
 
Wassalam.
 
 

Sunday, October 14, 2012

:: Dah Confirm!!! ::

Views

Assalamualaikum..............Haluuuuuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Esok anak2 murid saya mula exam akhir tahun selama seminggu.

Macam biasa dan dah berbuih2 mulut ( bukan sebab makan sabun! ) beritahu kepada dorang supaya baca buku dan ulangkaji semua pelajaran.

Exam akhir tahun adalah penentuan kelas mereka untuk kelas tahun depan.

Dan sememangnya saya dah pasti dan memang confirm sangat2 la,dorang TAK BACA buku!!!!Hahahahaaaa...Sebab saya dulu pun macam tu jugak!!!Hanya harap ilmu yang cikgu ajar dalam kelas je.Heheheheee

So,cikgu borek anak2 murid rintik!!!Ngeh3....




:: Gara2 Iklan ::

Views
Assalamualaikum........Haluuuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Tahap kemalasan untuk update blog memang la sangat menebal.Tak tahu kenapa.Maybe sebab bila saya update,ada je yang nak tahu.( baca dan faham sendiri sudah! )

Last week saya ada komen gambar2 perkahwinan kenalan dan salah satu gambar itu anaknya sendiri menjadi flower girl.Memang cute la bila ada budak2 yang jadi flower girl.

Kemudian,kenalan saya ni komen anak2 daranya pernah tanya kepada dia,"apakah badan mereka akan menjadi seperti ibu yang debab dan gemuk?"

Addddooiii,apa punya soalan la tu?!Bertuah punya anak.Huhuhuuu..Saya sendiri pun tak pernah terlintas mahu tanya soalan macam tu kepada mama saya.

Apabila kenalan saya ni beritahu,rupanya anak2 dara dia ni terpengaruh dengan iklan,"kalau kita nak tahu macam mana rupa isteri kita apabila dah tua,lihatlah ibunya"

Ha,ni la padahnya kalau terpengaruh kepada iklan!!!



Friday, October 5, 2012

:: Ikut Kemampuan Sendiri,Jangan Ikut Orang ::

Views
Assalamualaikum........Haluuuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Malam ni nak update entri sambil tonton tv drama Runtun Qalbu di tv3.

Korang,kalau berbelanja mengikut kemampuan korang ataupun ikut orang??

Ramai orang sekarang ni,belanja mengikut orang.Bukan kemampuan sendiri.

Kalau orang lain buat itu,beli ini..Dia pun sibuk la,nak ada juga.Walaupun kena berhutang.Sanggup!!!

Biar tanggung hutang banyak,asalkan dia sama seperti orang dia lihat.

Ibarat seperti,"biar papa,asalkan bergaya!"

Setuju tak??


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...