Saturday, December 24, 2011

:: Tak Boleh Potong Kuku Ketika Haid???? ::

Views
Assalamualaikum.....Haluuuuuu,Cik Ross in the blog!!!

Ini kisah saya ketika di alam persekolahan menengah la ye...

Kisahnya,bila pengawas nak check time perhimpunan atau spot check..dan ketika itu kuku panjang,mesti akan memberi alasan,"period ( maklumlah...orang perempuan,senang la nak kelentong!!Takkan dorang sanggup selak kain untuk meng'confirm'kan betul2 datang darah kotor )" hahahhahaaa..

Yang peliknya,masa saya sekolah rendah..tak ada pulak statement pasal tak boleh potong kuku ketika period.

Selalunya,statement macam ni berlaku di kalangan pelajar2 berasrama.Tak tahu la sekolah lain macam mana.

Tapi,itulah alasan yang paling selamat daripada di denda oleh pengawas.

Dan bila dah besar gedabak macam ni,masih lagi percaya dengan alasan palsu tu.Hahahhaaa..

Yang sebenar2nya,kononnya "tak boleh potong kuku masa period" tu...adalah SALAH sama sekali.

Kuku tak boleh dipotong hanya ketika di dalam ihram sahaja!!!!





1 comment:

LydSunshine said...

Ye, betul. Sebab takde dalil pun tentang takleh potong kuku semasa haid. Tapi dalil tentang menjaga kebersihan ada. So, perlulah jaga kebersihan. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...